Un român stabilit în Germania a readus la viață o casă țărănească veche din satul copilăriei. Și-i amintește așa pe bunici care „de multe ori spuneau: «No haidaţi şi staţi aicea…»”. Cât l-a costat totul:

Dorul de meleagurile natale, de locurile în care şi-a petrecut copilăria şi l-au format ca om, l-au determinat pe Iosif Marin Mureşan, un român mutat în Germania de aproape 20 de ani, să readucă la viaţă o casă ţărănească veche.

Deşi a plecat din România în urmă cu aproape două decenii, Iosif Marin Muresan, 40 de ani, nu şi-a uitat niciodată rădăcinile. Din 2001 locuieşte în Germania, însă profită de fiecare vacanţă, oricât de mică ar fi ea, pentru a-şi vizita Hăşmaşul drag, satul tatălui şi al bunicii săi, satul de care se leagă fiecare amintire din copilăria lui.

Dragostea pe care o poartă acestor meleaguri l-a determinat, în urmă cu aproape trei ani, să achiziţioneze în centrul satului o casă veche, ţărănească, aflată în stare avansată de degradare.

„Locuind în Germania din anul 2001, m-a luat şi pe mine dorul de ţară, îndeosebi de satul copilăriei. M-a întristat să găsesc un Hăşmaş pustiit, cu atât mai mult cu cât mă leagă de el atâtea amintiri frumoase. Am descoperit, cu părere de rău, că în România, cele mai multe case vechi ori s-au degradat din cauză că nu au fost întreţinute corespunzător, ori au fost demolate. Un lucru foarte dezamăgitor, deoarece în acest fel noi, românii, ne ştergem propriile amintiri şi distrugem o bună parte din cultura noastră. În orice caz, este mai uşor pentru un român care locuieşte în străinătate şi al cărui dor de ţară, de locurile natale şi de locurile copilăriei este nespus de mare, să vada lucrul acesta şi să încerce să facă ceva pentru a-l opri”, mărturiseşte bărbatul.

A botezat-o „Casa Naturală din Hăşmaş” şi, cu ajutorul unor meşteri pricepuţi din localitate, urmând sfaturile bătrânilor satului, a reabilitat-o şi i-a redat strălucirea şi farmecul de odinioară. I-a păstrat stilul şi toate elementele tradiţionale, autentice.

Extrem de atent la detalii, nu a uitat nici de elementele ce ţin de amenajarea locuinţei. Aşa se face că fiecare cameră a fost dotată cu paturi confecţionate manual, cu saltele din paie. După cum susţine, Casa Naturală este, în prezent, singura casă din Hăşmaş în care se mai poate dormi pe astfel de saltele. Întreg proiectul l-a costat în jur de 16.000 de euro, din care 12.000 de euro reprezintă cheltuielile cu reabilitarea.
Citește continuarea pe adevărul.ro!

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *