Tibi Ușeriu s-a întors fără piele pe tălpi și cu un deget degerat, după 600 de kilometri la -37 de grade

Pentru a treia oară la rând, Tibi Uşeriu câştigă cea mai cumplită competiţie de anduranţă din lume: ultramaratonul Arctic. În ultima săptămână a alergat încontinuu, a parcurs peste 600 de kilometri, înfruntând temperaturi de minus 37 de grade Celsius. A terminat cursa cu picioarele umflate, cu un deget degerat şi fără piele pe tălpi. Dar a depăşit Cercul Polar, a purtat cu el drapelul României şi a scris istorie.

„Am terminat! Măi, am intrat într-o furtună patru ore, ‘ai de capul meu! A fost cât pe ce să mă scoată ăştia. Aşa, per total, e mult, mult mai greu decât ce a fost în anii trecuţi, dar na… de-asta am venit, să o termin, şi mă bucur că am câştigat-o”, declara Tibi Ușeriu.

Tibi Ușeriu a sosit la finish cu tricolorul în mână, pe-un viscol năprasnic. A terminat cursa în 15 martie, la ora locală 17:20, ora unu noaptea, ora României – mult mai repede decât se preconiza. A devenit singurul om din lume care a reuşit să câştige de trei ori la rând Ultramaratonul de la Cercul Polar, probabil cea mai grea cursă din lume. 618 kilometri prin tărâmul gheţurilor. Într-un loc în care frecvent vântul suflă şi cu 100 de kilometri pe oră, iar termometrele îngheaţă la minus 40 de grade ceslius.
„Dacă suflă vântul cu numai 20 kilometri la oră, îi ceva…îți și crapă..îți îngheață ochii în cap! Efectiv lacrima îți îngheață acolo. A fost catastrofal de rece”, spune Tibi.

Chiar dacă psihic Tibi Uşeriu era pregătit pentru ce e mai rău, fizic a avut multe de îndurat.

„Îs ok, ieri am mers foarte bine, m-am bucurat şi eu. Am o infecţie la un deget, ăla care mi-a degerat prima dată. În rest, aşa, chestii din astea…micuţe, …mi se vede un pic, la câteva degete, un pic carnea, cum tot le-am bandajat şi tot mi-o pus şi mi-o tot luat”, precizează Tibi.

Din 2016, Tibi este campionul incontestabil al nesfârşitului de gheaţă.

În total, în cele nouă ediții ale Maratonului Arctic Ultra, doar 25 de sportivi au reuşit să treacă linia de sosire. Tibi însuşi recunoaşte că nu şi-ar pune nici duşmanii să treacă prin aşa ceva. Îi zice: loc numai bun de ucis demoni, amintiri, traume şi iluzii,

„Sănătos nu cred că vine niciunul încoace… Şi nu cred că se întoarce niciunul sănătos. Nu ai cum”, adaugă Tibi Ușeriu.Tibi Uşeriu, românul cu o poveste de viaţă demnă de un thriller. Ce l-a salvat
Românul Tibi Uşeriu este singura persoană din lume care a reuşit să câştige de trei ori la rând cel mai dur maraton din lume, Ultra 6633. Performanţa sa a stârnit admiraţia tuturor, dar puţini ştiu că Tibi Uşeriu are o poveste de viaţă incredibilă, demnă de un film de aventuri. Dezvăluirile despre drumul său în viaţă, de la infractorul care a evadat din două închisori şi a fost vânat de Interpol şi până la sportivul de anduranţă care este astăzi, au fost făcute chiar de Tiberiu Ușeriu, într-o carte pe care a lansat-o în urmă cu an. El spune că a scris această carte pentru a se împăca cu propriul trecut.

În carte, acesta își povestește trecutul mult mai puțin glorios, în care a primit o condamnare la 23 ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Germania și Austria și tentativă de omor, și în care a fost gardă de corp a unui interlop care avea legături cu mafia sârbească, potrivit Agerpres.
Faptele pentru care a fost condamnat s-au petrecut în urmă cu mai bine de 20 de ani. A primit o condamnare de 13 ani în Germania și una de aproape zece ani în Austria, dar, în urma unei decizii europene, cele două au fost cumulate și i s-a impus să ispășească pedeapsa cea mai grea, de 13 ani. A beneficiat și de o reducere a pedepsei și a ieșit din închisoare după zece ani.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *