O bătrână de 72 de ani, condamnată la 4 ani de închisoare pentru o găină, in timp ce cea mai “grea” pedeapsă din dosarul Microsoft e de 3 ani

Potrivit activnews.ro, o bătrână de 72 de ani din Focșani a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, pentru că ar fi dat mită o găină și suma de 1.000 de lei unei persoane pentru a-i angaja o rudă în spital.
Inculpată pentru trafic de influență, femeia se plimbă prin tribunale de 17 ani. Până acum, bolile au fost cele care au ținut-o pe femeie departe de închisoare: hepatita dar și cancerul au fost afecțiunile care i-au înduplecat pe procurori să amâne executarea pedepsei, informează Antena 1.
Femeia a cerut clemență inclusiv președintelui țării, dar nu a primit-o. În dosarul Microsoft, procurorii au afirmat că statul a fost prejudiciat cu aproape 27 de milioane de euro, mita fiind de 60 de milioane de euro.
Cea mai mare pedeapsă din dosarul Microsoft a primit-o fostul primar al Municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. Acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, deoarece nu și-a recunoscut fapta. Ceilalți inculpați au primit câte doi ani de închisoare.
Fostul primar al Municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare și confiscarea sumei de 3.996.360 euro, în dosarul Microsoft. De asemenea, Dorin Cocoș a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare și confiscarea sumei de 3.700.000 euro, iar Gabriel Sandu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare și confiscarea sumei de 2.196.035 euro.
Omul de afaceri Nicolae Dumitru “Niro” a fost condamnat la un an și 6 luni închisoare cu suspendare și confiscarea sumei de 1 milion de euro. Magistrații au mai decis ca din pedepsele primite de Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan să fie scăzute perioadele în care aceștia au stat în arest preventiv și arest la domiciliu (aproximativ 8 luni pentru fiecare), fiindu-le interzisă exercitarea unor drepturi civile pe o perioadă de 2 ani, după executarea închisorii. În cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanța a dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 90 de zile în cadrul Administrației Domeniului Public sector 2. De asemenea, judecătorii au decis încetarea măsurii controlului judiciar.
Dosarul „Microsoft” este un scandal de corupție din România în care DNA a cerut, la 26 septembrie 2014, declanșarea procedurilor pentru urmărirea penală a 10 foști miniștri pentru presupuse fapte de corupție privind mai multe contracte de licențe Microsoft pentru școli, în valoare de sute de milioane de euro.

Dosarul a fost deschis după ce DNA a fost sesizată că în anul 2003, Claudiu Florică – șef al firmei Fujitsu Siemens România – împreună cu Khalil Abi Chanin – patronul firmei Romanel -, importatorul exclusiv al produselor LG și Nicolae Culacov – patronul Omnitech – au început acțiunile de influențare a factorilor de decizie din Guvernul României pentru a se încredința firmei FSC Austria, GesmbH contractul privind închirierea de licențe Microsoft pentru Guvernul României și instituțiile subordonate.

Conform DNA, persoanele anchetate ar fi pretins ca mită 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

SURSA: activenews.ro, ro.wikipedia.org

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *